Nyhetsarkiv

Samarbete mellan Tojos Plast och Skånska Byggvaror resulterade i P-märkt kvalitet

Formsprutade plastdetaljer från Tojos Plast till Skånska Byggvaror - smallSedan drygt ett halvår tillbaka har Tojos Plast ett samarbete med Skånska Byggvaror. Syftet med projektet var att ta fram och tillverka plastdetaljer som när de är monterade i uterumsprofiler av aluminium ger god tätning och förbättrar energivärdet i deras olika versioner av uterum.

Resultatet blev 7 st olika formsprutade plastdetaljer som nu bidrar till att spara energi i deras P-märkta uterum och erhålla rätt isolervärde enligt märkningen.

P-märkning innebär att produkten är typprovad och att dess delar i kombination har genomgått noggranna kvalitetskontroller utförda av en oberoende part, i detta fall, Statens Provningsanstalt, SP. I kontrollen med P-märkningen på uterum ingår säkerhet, vattentäthet, lufttäthet och energiprestanda samt lovar högsta kvalitet, funktion och trygghet för köparen. 

Läs mer: Samarbete med Skånska Byggvaror gav P-märkt kvalitet

 Presentation av tre medarbetare

I denna artikel presenterar vi de tre senast anställda hos oss och vi är nu totalt 12 medarbetare på Tojos som servar våra kunder med allt från försäljning, projektledning, produktion och till leverans. Här nedan kan du lära känna våra nya medarbetare lite bättre.

Tojos Plast medarbetare Christian Tojos Plast medarbetare MikaelTojos Plast formsprutar i bioplast

Läs mer: Presentation av tre medarbetare

Biobaserad och hållbar plastproduktion

Tojos Plast är miljöcertifierade

Utveckling med miljö i fokus

På Tojos arbetar vi kontinuerligt med utveckling och kvalitetsförbättringar som bl.a. leder till minskad miljöpåverkan och energiåtgång. Kunskapen om olika materials egenskaper är nödvändiga när vi ska konstruera och utveckla nya produkter och vi är noga med vilka material vi använder i vår produktion. Plast är ju ett samlingsnamn för en stor grupp halvsyntetiska eller syntetiska material med olika kvaliteter och egenskaper vilket gör plast till ett attraktivt material inom flera användningsområden.

Vi är miljöcertifierade och vi vill bidra till ett
hållbart samhälle. Därför ställer vi höga krav
på både oss själva och våra leverantörer.

Läs mer: Biobaserad och hållbar plastproduktion

Automatiserad produktion anpassas efter kundens behov!

Toppmodern maskinpark utrustad med effektiva robotar

Tillverkningen på Tojos är mycket väl automatiserad och varje formsprutningsmaskin är idag utrustad med minst en robot och ibland i kombination, där dom plockar ur, förflyttar, monterar, kontrollerar, sätter på etikett och slutligen packar plastdetaljen. Utrustningen anpassas och programmeras individuellt efter tillverkningsprocessen och kundernas behov och krav.

Robotarm som plockar plastdetaljer ur formsprutan Förflyttning av plastdetaljer till olika bearbetningsstationer

Läs mer: Automatiserad produktion anpassas efter kundens behov!

Ny investering i 2K-teknik!

Unik snusförpackning

formsprutning 2k teknik01

Sedan i våras tillverkar vi på Tojos snusdosor med 2K-teknik för Fiedler & Lundgren.

Vi har tillsammans tagit fram en unik, revolutionerande snusförpackning i en teknik som är en helt ny lösning när det gäller tillverkningen av snusdosor och som är ett helt nytt koncept på snusmarknaden. Processen innebär att man formsprutar locket i två material med olika egenskaper i samma moment.

Läs mer: Ny investering i 2K-teknik för formsprutning

Konstruktionshjälp och framtagning av verktyg från Kina

foto filter swedrop

Swedrop – ett nystartat företag som producerar dagvattenfilter kontaktade Tojos Plast för produktion av ett filter i plast som de ville producera i Sverige.

Tojos fick uppdraget att hjälpa till att utveckla och optimera en grundkonstruktion, vilket resulterade i en slutgiltig produkt.

Genom en av våra kinesiska leverantörer av verktyg för formsprutning har vi också ansvarat för framtagning av totalt åtta verktyg för tillverkningen av de olika plastdetaljerna.

Produktionen av filtrets plastkomponenter görs hos Tojos Plast och slutmonteringen sker i Swedrops fabrik i Helsingborg.

Läs mer: Konstruktionshjälp och framtagning av nya verktyg från Kina

Montering och paketering som gör gott

Montering och paketering på Tojos Plast AB

Vid tillverkning av formsprutade plastdetaljer på Tojos är automatisering alltid i fokus. Våra alltmer avancerade robotar tar hand om mycket arbete som tidigare utfördes manuellt.

I vissa lägen krävs dock manuella arbetsinsatser. Det gäller i första hand för efterbearbetning av plastprodukter. Detta skapar arbetstillfällen med enklare uppgifter.

Tojos har ett samarbete med Samhall som gör gott genom att åstadkomma arbetstillfällen och hjälpa kunder att få en mer komplett produkt.

Samhall har arbetsledare och ett team av medarbetare på plats i Tojos lokaler. De utför olika typer av efterbearbetning där en stor del av teamets arbete läggs på produkterna Näsfrida och Windy.

Läs mer: Montering och paketering som gör gott

Vision-kvalitetssäkring av Pysventil för småfisar

Kvalitetssäkring av formsprutad pysventil

Vi ser ett ökat intresse från våra kunde att installera Vision-system för kvalitetssäkring vid tillverkning av plastprodukter genom formsprutning.

Den medicinska produkten Windi är en Pysventil för ”småfisar”. Med andra ord för bebisar som har gasproblem. Man stoppar in den i rumpan och så pyser gasen ut och trycket lättar. Den har på kort tid blivit mycket populär.

Det är höga kvalitetskrav för produktion av medicinska produkter. För att säkerställa kvaliteten vid tillverkning av Windi pysventiler har Tojos Plast installerat ett vision-system för helautomatisk kvalitetskontroll.

Läs mer: Vision-kvalitetssäkring av Pysventil för småfisar

De flyttade sin plastproduktion till Sverige

Företaget Baldwin Jimek AB levererar luftfuktningssystem till tryckerier. De hade låtit tillverka nio formverktyg i Kina och lät formspruta dessa plastdelar där.

När de sedan ville flytta produktionen till Sverige valde de att samarbeta med Tojos Plast AB i Malmö som nu tillverkar deras produkter med de kinesiska verktygen.

Läs mer: Baldwin Jimek AB flyttade sin plastproduktion till Sverige

Tojos Kundcase:

Fiedler & Lundgren – Snusdosan KNEKT

snusburk KnektKan man få en automatiserad produktionsenhet för en designad och formsprutad högvolymprodukt med effektiv produktion och samtidigt få korta beslutsvägar, och korta leveranstider?

Ja, Tojos Plast gör det möjligt – läs mer om hur vi löste kundens utmaningar. Klicka här!


Hur ser era behov ut idag?

Vi på Tojos Plast ställer gärna vår långa erfarenhet och breda kompetens inom formsprutning till förfogande för ert projekt!

Kontakta oss idag för mer info, ett möte eller en offertförfrågan!

Nybygget är klart!

För nio år sedan flyttade vi till våra då nya lokaler på Toftanäs på 2 200 kvm, och i vinter har vi byggt till ytterligare 1 000 kvm.

Nu flyttar vi in i de nya ändamålsenliga lokalerna som har utrymmen för både utökad produktion och lager.

Vi passade samtidigt på att göra ett brandsäkert förråd där vi kan förvara de dyra formverktygen på ett ännu säkrare sätt.

Samma vecka som besiktningen av de nya lokalerna gjordes fick vi leverans av två nya effektiva formsprutor. Tojos befinner sig i en expansiv fas med nya projekt för nya kunder, och med befintliga kunder som utökar sina beställningar.

Med nya effektiva lokaler ser vi därför ljust på framtiden för att utöka både produktion och lager, och med möjlighet att expandera ytterligare på tomten vid framtida behov.

Hur ser era behov ut idag?

Vi på Tojos Plast ställer gärna vår långa erfarenhet och breda kompetens
inom formsprutning till förfogande för ert projekt!

Kontakta oss idag för mer info, ett möte eller en offertförfrågan!

2013-12-10

Tojos Plast bygger ut fabriken i Malmö

Tojos Plast AB utvecklas genom nya kunder och nya projekt, därför bygger vi nu ut vår fabrik i Malmö.
Vi får härmed 1000 kvm nya fräscha ytor som skall användas till produktion och lager.

Arbetet som påbörjades i december beräknas vara färdigt i mars 2014.

Tojos Plats AB bygger ut sina lokaler Tojos Plats AB bygger ut sina lokaler 2


Plastovationer har utsett 2013 års finalister

Tojos är finalist i Plastovationer Awards 2013

Tojos Plast AB tillverkar Fonus begravningsurna som har blivit utvald bland årets finalister i kategorin Bio.

Priset går till en produkt som framgångsrikt använder bioplast baserad på förnyelsebar råvara och/eller plast som är komposterbar.

  

Begravningsurnan med bland de tre finalisterna

Fonus erbjuder en askurna helt tillverkad av bioplasten PLA, som är både komposterbar och baserad på förnyelsebar råvara. Tojos Plast AB formsprutar lock, behållare, botten och dekorationer i form av fackla eller kors. Man limmar även samman delarna, utom botten som skruvas fast när urnan fyllts.

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss

 

Tojos Plast tillverkar snusdosor

Knekt snusburkI början av 2012 startades ett projekt för tillverkning av snusdosan Knekt. Verktygen tillverkades under våren och sommaren, och sedan i höstas är produktionen i full gång.
Locket förses med en etikett genom IML, In Mould Labeling. IML är ett sätt att fästa etiketter på en förpackning genom att en bildfolie placeras i formverktyget före själva formsprutningen.

Då årsvolymen är stor behövde vi investera i en snabb formspruta, Ferromatik K-tec 155, för emballagekörning. Formsprutan har en låskapacitet på 155 ton och är utrustad med en High-speed Wemo robot.

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss

Helautomatiserad efterbearbetning

För att möta kundens ökade behov av snabbare leveranser och ökad kvantitet har Tojos Plast tillsammans med kund tagit fram en lösning på helautomatiserad montering. Projektet med automatisering har skett i nära samarbete med kunden och utvecklats och implementerats av AH-automation i Kungshamn.

 

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss

  

Tojos investerar i ny teknik - IML

För kunds räkning har Tojos investerat i IML, In Mould Labeling. IML är ett sätt att fästa etiketter på en förpackning genom att en bildfolie placeras i formverktyget före själva formsprutningen. Tekniken har en rad fördelar. Framförallt går det att täcka en större del av förpackningen med etiketten. På så sätt får man större yta att jobba med när det gäller förpackningsdesignen.

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss

 

2012-08-27

Tojos Plast godkänd av flygindustrin

Vi har haft besök av våra kunder Telair (verksamt inom flygindustrin) och Dresser Wayne (bensinpumpar) på företags audit. Företags audit innebär att det besökande företaget ”lyssnar” av och vill få en bättre bild av företaget man besöker. Auditen sker under en hel dag och innehåller föredragning om nuvarande och framtida verksamhet som varvas av konferenssamtal och besök ute i produktionen.

Båda företagen fick en positiv bild av Tojos och var mycket nöjda med besöket.

 

 2012-05-03

Tojos Plast är nu även miljöcertifierat!

Den 17 april fick vi vårt certifikat som numera visar att vårt ledningssystem granskats och uppfyller kraven för både ISO 9001 (kvalitet) och ISO 14001 (miljö). 

Tojos Plast arbetar nu helt enligt miljöledningssystemet ISO 14001. Väsentliga miljöaspekter som vi har fokus på är elförbrukning och avfallshantering.

ISO 14001 är ett miljöledningssystem som ger företag och organisationer ett verktyg för
att arbeta strukturerat med miljöaspekter samt produkter och tjänsters miljöprestanda för att skapa konkurrensfördelar, effektiviseringar och långsiktigt goda affärsrelationer.

2011-11-15

Formsprutning till möbelbranschen

 Sonesson Inredningar är ett av Europas ledande företag inom sektorn förvaringsskåp i stål och andra inredningsprodukter för personlig förvaring. Tojos Plast hjälper Sonesson att ta fram större detaljer i plast som ska ersätta detaljer som tidigare var i plåt till deras förvaringsskåp. 

Formsprutning sker i vår största formspruta Engel 500 ton.

 

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss
 

Tojos investerar i elektrisk formspruta

Tojos fortsätter att investera, denna gång med en formspruta av märket Ferromatik.
Formsprutan har en låskapacitet på 155 ton och är utrustad med en 4-axlig fullservo Wemo robot.
Investeringen är ytterligare en milstolpe i Tojos Plast historia då formsprutan är helelektrisk vilken är den första vi investerar i.

Investeringen är ett led i vår pågående miljöcertifiering då den helelektriska formsprutan medför minskade utsläpp och minskad energiförbrukning.


Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss

 

 

Tojos investerar i elektrisk formspruta

2011-06-20

Tojos Plast miljöcertifieras

Tojos Plast arbetar för fullt med att bli miljöcertifierade enligt ISO 14001. Certifieringen kommer att vara klar under våren 2012. Väsentliga miljöaspekter som vi har fokus på är elförbrukning och avfallshantering.

ISO 14001 är ett miljöledningssystem som ger företag och organisationer ett verktyg för att arbeta strukturerat med miljöaspekter samt produkter och tjänsters miljöprestanda för att skapa konkurrensfördelar, effektiviseringar och långsiktigt goda affärsrelationer.

2011-05-10

Tojos ställer ut på PLASTTEKNIK Öresund 2011


Tojos Plast fanns med som utställare på mässan Plastteknik 2011.
Mässan samlade ledande leverantörer till plastindustrin i Malmö med omnejd.

För Tojos Plast var det en mycket lyckad mässa med många trevliga besök och samtal i vår monter.

Stort tack och på återseende!

2011-03-04

Tojos satsar på hygienrum

Tojos har nu färdigställt ett hygienrum i en del av den befintliga fabriken. Det är ett separat rum med krav på hårnät, rockar och inga ringar. I hygienrummet finns tre formsprutor med 25, 75 och 100 tons låskraft. Rummet är idag 100 kvm, men med möjlighet att utöka till 300 kvm.

2011-02-11

Ny personal

Anna Jonsson

Skiftansvarig formsprutning

Anna kommer från Hammarplast, där hon har arbetat som operatör.

Med sin tidigare erfarenhet kommer Anna att förstärka Tojos ytterligare inom produktionen. 

2010-05-31

Tojos Plast ställer ut på PLASTTEKNIK Öresund 2010

Tojos Plast fanns med som utställare på mässan Plastteknik Öresund.
Mässan samlade ledande leverantörer till plastindustrin i Malmö med omnejd.
För Tojos Plast var det en mycket lyckad mässa med många trevliga besök och samtal i vår monter. Vi tackar alla besökare och ser redan nu fram emot nästa Plastteknikmässa på Malmö Arena nästa år.

Stort tack och på återseende 2011!

2010-03-29

Sverige billigast på plast

Det är billigare att tillverka plastkomponenter i Sverige än i lågkostnadsländer som Kina, Ryssland och Rumänien. Det konstaterar Exportrådet som jämfört totalkostnaden för fem olika komponenter.
– Logistikkostnaderna bidrar i många fall till att totalkostnaden blir dyrare än i Sverige, säger Karl Hedberg, senior project manager på Exportrådet.

Att köpa komponenter från lågkostnadsländer är inte alltid det bästa alternativet. Oftast får man det man betalar för konstaterar Karl Hedberg.
Alla vill ha sänkta inköpskostnader och vänder sig gärna till så kallade lågkostnadsländer med förhoppningen om att få betala en lägre totalkostnad för komponenten. Men så blir inte fallet alla gånger menar Karl Hedberg och säger att Sverige faktiskt är en av de ärligaste och trevligaste länderna att göra affärer med. För att inte nämna noggrannheten på kvalitet som svenska företag prioriterar.
 – Det går inte att enbart titta på lönekostnaden i varje land. Lika viktigt är faktorer som produktivitet och kvalitet, för att inte tala om extrakostnader som kan uppkomma, säger Karl Hedberg.
I en rapport som nyligen presenterades av Exportrådet har man jämfört fem komponenters totalkostnad i Sverige med vad det skulle kosta att tillverka dem i Kina, Rumänien och Ryssland. Syftet var att undersöka om det verkligen lönar sig att välja ett lågkostnadsland.
Resultatet visade att det totalt går att hitta alternativ på tre av fem undersökta komponenter.
På kablage och elektronik finns de största skillnaderna mot kostnaderna i Sverige. Men ska man tillverka plastkomponenter är det bästa alternativet Sverige.
– Totalkostnaden för att tillverka plastkomponenten utomlands och leverera den till Sverige är mycket hög. Kina har den lägsta kostnaden av de tre marknaderna, men den är likväl drygt 50 procent högre än totala kostnaden i Sverige.

(plastnet.se 2009-11-13)

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss

2009-10-12

Tojos Plast ställer ut på EURO EXPO Industrimässa

Tack alla ni som besökte oss på industrimässan EuroExpo i Malmö 7-8 oktober. I vår monter visade vi upp ett urval av vad vi tillverkar och vad vi kan erbjuda gamla och nya kunder. Vi fick uppleva många intressanta besök och trevliga samtal.

Vi ser fram emot fortsatt kontakt.

2009-02-11

Ny formspruta - större detaljer

Tojos Plast formsprutar plastdetaljer och fortsätter nu att investera, denna gång med en formspruta av märket Engel. Investeringen är en milstolpe i Tojos Plast historia. Låskraften är på hela 500 ton och gör att vi nu kan spruta plastdetaljer, dubbelt så stora som tidigare, upp till 2,5 kg. 

Formsprutan är även utrustad med en 3-axlig fullservo robot. Vi har nu nya förutsättningar att erbjuda gamla och nya kunder större detaljer. Produktionen är redan igång och våra 3-skift gör att vi har stor kapacitet.

Vad kan vi göra för dig? Kontakta oss